Prince

Zajmujemy się dystrybucją znanych i cenionych marek do twojego domu. Zapraszamy do zapoznania się z nasza ofertą.

Etykieta energetyczna dla okapów kuchennych

 

Europejska etykieta energetyczna, jednakowa dla wszystkich urządzeń z tej samej kategorii, została zaprojektowana, w celu dostarczenia konsumentom informacji rozpoznawalnych, dokładnych i porównywalnych dotyczących zużycia energii elektrycznej, działania i podstawowych funkcji.

 

Etykieta w łatwy sposób pozwala konsumentom porównać cechy charakterystyczne urządzenia, określając, jak wydajny jest produkt, szacując możliwości obniżenia kosztów energii. 

 

Od 1 stycznia 2015 wymóg stosowania etykiety energetycznej dotyczyć będzie również okapów i kuchni do użytku domowego, w celu przyczynienia się do optymalizacji zużycia energii, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na nią w skali europejskiej.

Również płyty i kuchnie zostaną dołączone do pozostałych artykułów gospodarstwa domowego, dla których europejska etykieta energetyczna jest już stosowana od kilka lat.

 

Począwszy od 2015 można spodziewać się prowadzenia polityki stałej poprawy wydajności, z przeglądaniem minimalnych limitów co dwa lata, i ze stopniowym eliminowaniem z rynku urządzeń mniej efektywnych.

 

 


Etykieta dla okapu powinna zawierać następujące informacje:

 

I. nazwę lub markę dostawcy;

 

II. identyfikator modelu dostawcy, czyli kod, zazwyczaj alfanumeryczny, który odróżnia specyficzny model okapu kuchennego do użytku domowego od innych modeli o tym samym znaku towarowym lub pochodzących od tego samego producenta ;

 

III. klasa efektywności energetycznej okapu kuchennego do użytku domowego;

 

IV. wyliczone roczne zużycie;

 

V. klasa efektywności pochłaniania zanieczyszczeń; 

 

VI. klasa efektywności oświetlenia;

 

VII. klasa wydajności filtracji tłuszczów;

 

VIII. poziom hałasu.

 

 

 

Podstawa prawna >>